·februari 10, 2023

Cyber Incident Response 101 voor kleine bedrijven

Stel u eens voor, het is het einde van een lange werkdag en u bent klaar om naar huis te gaan. Net als u op het punt staat om te vertrekken, komt u erachter dat uw e-mailgegevens zijn gehackt en dat belangrijke gegevens van uw bedrijf zijn gestolen. Als klein bedrijf kunt u te maken krijgen met dit soort scenario’s als gevolg van phishingaanvallen, ransomware, malware of een andere beveiligingsdreiging. 

 

De vraag is, heeft u een plan om snel en effectief te reageren om de impact op uw bedrijf tot een minimum te beperken?

U moet niet vergeten dat hoe langer het duurt om een cyberincident aan te pakken, hoe meer schade cybercriminelen kunnen aanrichten aan uw bedrijf, zoals ernstig gegevensverlies en schade aan uw bedrijfsresultaten en reputatie.

Daarom dient u niet alleen krachtige cyberbeveiligingsmaatregelen te treffen, maar ook over een incident response plan te beschikken waar u op terug kunt vallen.

Een incident response plan is een reeks stappen die u kunt uitvoeren na een inbreuk om de impact ervan tot een minimum te beperken en het bedrijf zo snel mogelijk weer operationeel te maken.

 

Cyber incident response 101

Volgens het National Institute of Standards and Technology (NIST) bestaat de reactie op een incident uit vijf fasen:

 

 • Identificeren

Er zijn veel verschillende beveiligingsrisico’s waarvan u op de hoogte dient te zijn om een effectief incident response plan te kunnen ontwikkelen. Hieronder vallen onder meer bedreigingen voor uw technologiesystemen, gegevens en activiteiten. Door goed inzicht in deze risico’s te hebben, bent u beter voorbereid en kunt u beter reageren op incidenten om de impact ervan tot een minimum te beperken. 

Om risico’s te identificeren kunt u beginnen met het bekijken van systeemlogs, het onderzoeken van kwetsbare bestanden of het volgen van verdachte activiteiten van medewerkers.

 

 • Beschermen

Het is van cruciaal belang dat u passende beveiligingen creëert en implementeert om uw bedrijf te beschermen. Deze beveiligingen omvatten beveiligingsmaatregelen tegen bedreigingen en maatregelen om de continuïteit van essentiële diensten te waarborgen in geval van een incident.

Om uw bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen kunt u gebruikmaken van back-ups, beveiligingsmaatregelen zoals firewalls implementeren en werknemers trainen in best practices op het gebied van beveiliging.

 

 • Opsporen

Het snel opsporen van onregelmatigheden, zoals ongewone netwerkactiviteit of een hacker die toegang probeert te krijgen tot gevoelige gegevens, is essentieel om de schade te beperken en uw systemen sneller weer operationeel te krijgen.

Door technieken als intrusion detection systems (ISD’s) in te zetten, kunt u onregelmatigheden op een effectieve manier aanpakken.

 

 • Reageren

U dient een plan te hebben om te reageren op ontdekte cyberincidenten. Dit plan moet strategieën bevatten voor inperking van de inbreuk, onderzoek en oplossing.

Een aantal dingen die u kunt doen om te reageren op een incident zijn het isoleren van getroffen systemen en het afsluiten van de toegang tot alle getroffen systemen.

 

 • Herstellen

Na een incident dient een plan te hebben om de normale bedrijfsactiviteiten zo snel mogelijk te hervatten om oponthoud tot een minimum te beperken.

 

 • Deze stappen kunnen onderdeel zijn van uw herstelplan:
 1. Herstellen van systemen die door de aanval zijn getroffen
 2. Beveiligingscontroles implementeren om te voorkomen dat het incident zich opnieuw voordoet
 3. Onderzoek naar de hoofdoorzaak van de aanval
 4. Juridische stappen ondernemen tegen de daders

 

U moet onthouden dat een goed opgesteld incident response plan u zal helpen een inbreuk op te lossen, de veroorzaakte schade te minimaliseren en de normale activiteiten snel en effectief te herstellen.

Het is van essentieel belang dat alle medewerkers op de hoogte zijn van het incident response plan en weten wat hun rol en verantwoordelijkheden zijn bij een aanval.

Een incident response plan dient regelmatig te worden herzien en bijgewerkt om ervoor te zorgen dat het up-to-date blijft en effectief blijft werken. Cyberincidenten kunnen op ieder moment plaatsvinden, dus het is van enorm belang om goed voorbereid te zijn.

 

Werk samen met een IT-dienstverlener om uw beveiliging te versterken

 Een gespecialiseerde IT-dienstverlener zoals wij kan precies zijn wat uw bedrijf nodig heeft om een incident response plan te ontwikkelen. Door gebruik te maken van onze expertise en ervaring kunnen wij u helpen:

 

 • Uw bedrijf te beschermen tegen cyberincidenten
 • Een uitgebreid incident response plan opstellen
 • Bij het houden aan de vijf fasen van NIST-respons bij incidenten.

Dit zijn pas een aantal van de manieren waarop wij u kunnen helpen bij uw incident response traject. Als u op zoek bent naar hulp bij het beschermen van uw bedrijf tegen cyberincidenten, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Om u inzicht te geven in de bedreigingen waarmee kleine bedrijven geconfronteerd worden, hebben we een checklist  gemaakt genaamd “Incidenten bij kleine bedrijven: Wat u kunt leren van hun ervaringen”, die u kunt downloaden door hier te klikken.

 

 

Share article
Neem geen genoegen met minder dan het beste

Neem geen genoegen met minder dan het beste

Er zijn verschillende redenen waarom kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) hun technologiebehoeften het beste vervullen vanuit één centrale locatie. Een van de redenen is dat kleine bedrijven vaak over minder middelen beschikken. Het is dus essentieel om de middelen...

Ga naar de inhoud